İş Görüşmesine Gitmeden Önce Mörfi (Murphy) ile Anlaşın!

Beklediğiniz otobüs bir türlü gelmez, bankamatik kuyruğunda para, sıra size gelince biter, mağazada kıyafet beğenip “maalesef bedenimiz kalmamış” sözüyle sıkça karşılaşır, hazırlanıp tam bir yere gidecekken her seferinde üstünüze bir şeyler döker, arabanızı yıkatmış yola çıkmışken kuşun gazabına uğrar, yağmura şemsiyesiz yakalanır, cebinizdeki iki anahtardan hep yanlış olanı tercih eder ve sonunda da Mörfi (Murphy)’nin kulaklarını bolca çınlatanlardansanız; size önerim, İŞ GÖRÜŞMESİNE GİTMEDEN ÖNCE MÖRFİ (Murphy) ile mutlaka anlaşın!

Bilmediğim yerden soru geldi, dememek için

İş görüşmesinde karşınıza çıkabilecek mülakat sorularını tahmin etmek artık imkânsız değil. İnternet ortamında bu konuyla ilgili sayısız yayın bulmak mümkün. Ancak asıl kritik olan iş ilanlarına odaklanmak. İlanlarda yer alan iş tanımlarından ve aranılan niteliklerden firmanın asıl beklediği bilgi, beceri ve davranışsal yetkinlikleri yorumlayarak, karşınıza çıkabilecek olası soruları tahmin etmeye çalışın.

Olumsuz izlenim çukuruna düşmeyin

Sınırlı bilgiyle birisi hakkında izlenim oluşturma davranışı, biz insanlar için evrensel bir eğilim, bunu yadsıyamayız. Mülakat esnasında da görüşmecilerin yaklaşık bir dakika içerisinde bizler hakkında bir takım yargılarda bulunacağını bilmemizde fayda var. İlk izlenimler her zaman önemlidir ve kolay kolay değişmez. Olumlu ilk izlenim oluşturmak için gülümsemekten vazgeçmeyin ve beden dilinizin farkında olun.

Kıyafetinize gözlerin takılmaması için

Yaratıcı kişiliğinizi kıyafet seçiminizle ispatlamayı düşünmüş olabilirsiniz. Böylesi bir profesyonel ortamda, yaratıcılığınızı kullanma tercihinizi mümkünse, mülakat esnasında sorulan sorulara vereceğiniz cevaplara saklayın. Profesyonel bir görünüm sergileyen etek ceket ya da pantolon ceketi, açık renk bir gömleği, gözü yormayan ufak boyuttaki takıları tercih edebilirsiniz. Asıl önemlisi giyiminizin muntazam ve özenli görünmesi. Ne olursa olsun dağınık ve bakımsız bir görünüm sergilemeyin. İmaj uzmanlarının tavsiyelerine kulak kabartmanızı öneririm.

O soruyu hiç sormamalıydım, dememek için

Mülakat esnasında anlattıklarınız kadar nasıl anlattığınız yani oluşturduğunuz dil kalıpları da oldukça önemli. Yalın ve net ifadeler kullanmak, lafı dolandırmadan anlatmak, katma değeri ön plana çıkarmak sizi konforlu hissettirir. Unutmayın mülakatçı sizi dinlerken dikkati ne kadar az dağılırsa kendinizi o kadar net ifade edebilme şansı yakalarsınız. Böylece kaliteli bir görüşme gerçekleşmiş olur. İlk görüşmede çok fazla meraklı olmamanız tavsiye edilir. Alacağınız ücreti, firmada kaç kez etkinlik yapıldığını, yazın gideceğiniz tatil için hak edeceğiniz izni sormak bu aşamada çok da hoş karşılanmayacaktır. Gerçekten bu işi istiyor ve pozisyona uygun olduğunuzu düşünüyorsanız, kendinize ve ifadelerinize odaklanın.

Beden dilinizin başka söylememesi için

Kimi zaman söz başka, beden başka söyler. Unutmayın bizler davranışlarda tutarlığı görmek isteriz. Dilin söylediğini beden desteklerse ikna oluruz. Kim kendine güven duyduğunu vurgulayan birini öne doğru eğilmiş, kararsız gözlerlerle bakarken inandırıcı bulabilir ki? Dışarıdan nasıl göründüğünüze şahit olmak istiyorsanız ayna karşısında çalışmanızı ya da bir tanıdığınızla prova yapmanızı öneririm. Geribildirimler size çok şey söyleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir